Uitbreiding villa en nieuwbouw pool house | Wassenaar

Dit project betreft de uitbreiding van de villa en de nieuwbouw van een pool house. De villa is in 1956 gebouwd, maar van dit oorspronkelijke ontwerp is nog nauwelijks iets zichtbaar: in 1992 en 1996 is ze tweemaal verbouwd en uitgebreid, waarbij het volume en het gevelbeeld van de villa  ingrijpend zijn veranderd. Bij de recente verbouwing is de ingreep bescheiden: aan de zuidwestzijde is een twee-laags volume toegevoegd (vanaf de achterzijde gezien links van het hoofdvolume) en het balkon is vernieuwd en vergroot. Doordat de uitbreiding minder ver naar achteren doorloopt dan het hoofdvolume en dankzij de forse afmetingen van het balkon blijft het nieuwe volume een ondergeschikt onderdeel in het geheel. In de uitbreiding bevinden zich op de verdieping twee slaapkamers en op de begane grond een eetkamer. Verder is de indeling op de verdieping gewijzigd en heeft het huis een flinke opknapbeurt gehad, waarbij onder meer het gele stucwerk door een veel lichtere kleur is vervangen.

De villa had tot nu toe geen dakgoten nodig: alle daken waterden rechtstreeks op het omliggende terrein af. Door de uitbreiding is dit niet langer mogelijk en is er op de grens van de uitbreiding een zakgoot gerealiseerd. Omdat de hemelwaterafvoer en de benodigde vergaarbak daarmee eenmalige en unieke elementen in de gevel zijn geworden, is hier extra aandacht aan besteed: in zink is een getrapte vergaarbak gemaakt die een geheel vormt met de zinken afvoerpijp in de gevel.

Naast het lager gelegen zwembad is een pool house gerealiseerd in de stijl van de villa. Dit gebouw, dat deels in het talud is geschoven, huisvest een keuken/eetkamer, twee kamers en een badkamer. Ook is er een aparte ruimte voor de zwembadinstallaties in gemaakt.

Fotografie: Christiane Wirth